Betul Ke Pink Lady Bahaya?

Betul ke Pink Lady Bahaya? Ramai yang tanya zira soalan ni dan kalini zira kena kupas supaya anda perbetulkan semula tanggapan anda terhadap suplemen ini.

Secara faktanya, bahan yang digunakan adalah berasaskan herba iaitu Pueraria Mirifica dan Aleppo Oak. Bahan ini adalah bahan semulajadi dan setakat ini tiada lagi kajian yang mengatakan bahan ini tidak selamat malah ada yang menggunakan bahan ini sejak zaman berzaman. Nak tahu detail lanjut kelebihan bahan ini boleh lihat Kandungan Bahan.

pueraria mirifica bahan pink lady

Pueraria Mirifica

aleppo-oak-bahan-pink-lady

Aleppo Oak

kandungan bahan pink lady

Kandungan Bahan

Mempunyai Sijil Mal KKM Pink Lady

Untuk memperkukuhkan lagi jawapan ini, Pink Lady melalui prosedur Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) untuk memastikan suplemen ini benar-benar selamat dan tidak bahaya iaitu memohon pengkelasan MAL. Apakah itu MAL?

Produk yang berdaftar mempunyai nombor pendaftaran MAL (contoh MAL20125467T) dan label Hologram Meditag pada pembungkusannya. Sekiranya sesuatu produk suplemen tidak mempunyai kedua-dua ciri ini, produk tersebut dikhuatiri tidak berdaftar dengan KKM.

Semua suplemen berdaftar mesti mempamerkan nombor pendaftarannya pada label atau pembungkusannya. No. pendaftaran dimulakan dengan huruf ‘MAL’ diikuti dengan 8 digit nombor dan di akhiri dengan huruf-huruf yang menunjukkan kategori pendaftaran produk tersebut iaitu :

Kategori pendaftaran produk:

A – Ubat mengandungi racun terkawal
X – Ubat yang tidak mengandungi racun terkawal /OTC
T – Ubat tradisional
N – Suplemen kesihatan

No. Mal Pink Lady ialah MAL 18056050TC dibawah pendaftaran ubat tradisional. Berikut adalah bukti permohonan MAL telah berjaya.

sijil kkm mal pink lady

Produk yang mempunyai No MAL adalah selamat digunakan kerana bebas dari dadah dan bahan-bahan terlarang seperti Merkuri (cerahkan kulit) dan Sibutramine (kuruskan badan).

Untuk dapatkan kelulusan memang wajib hantar kajian ataupun trial test. Dan prosedurnya bukan mudah hingga berbulan-bulan untuk dapat kelulusan. Ingat! bukan mudah dan bukan sewenang-wenangnya.

Mempunyai Sijil Halal Jakim Pink Lady

Timbul desas desus mengatakan Pink Lady adalah tidak halal. Zira tak pasti sebab apa mereka mengatakan sebegitu sedangkan bahan yang digunakan tidak langsung dikaitkan dengan unsur haram. Mungkin disebabkan tidak mempunyai logo halal.

Pihak HQ sangat menitikberatkan soal ini dan memohon untuk mendapatkan pengesahan HALAL dari pihak Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM). Dan alhamdulillah Pink Lady berjaya mendapatkannya walaupun proses ini agak mengambil masa. Sudah hampir 3 tahun suplemen ini berada di pasaran dan setiap hari ada sahaja tempahan tak putus-putus.

Ini adalah sijil halal yang dikeluarkan oleh pihak JAKIM sendiri iaitu dengan no rujukan JAKIM/(S)/(22.00)/492/2/1 045-11/2010.

sijil halal jakim pink lady

Bahaya Terjebak Dengan Pink Lady Fake

Antara sebab anda mengatakan pink lady bahaya disebabkan anda terjebak dengan produk fake! Ya, anda terbeli produk fake yang bukan terus dari pihak HQ sendiri. Pihak HQ mempunyai sistem order yang lengkap dan ada agen sah akan hantar order melalui sistem dan barang yang anda akan terima adalah dari penghantar HQ sendiri. Nak tahu banyak lagi cara kesan produk original boleh lihat beza original & fake. Jangan dikaburi dengan harga yang murah sehingga anda buta untuk menilai mana yang baik untuk anda.

Sudah tentu kesihatan anda menjadi taruhan apabila mendapati produk bukan original dan sumbernya adalah jelas diragui dan besar kemungkinan mempunyai bahan terlarang. Sila berhati-hati dan buat tempahan terus dengan Zira (sudah pasti original) sekiranya risau dan takut dapat produk fake.

pink lady trial fake 1

Isu Sarung Kapsul Tidak Selamat Dan Halal

Sebelum tu Zira akan jelaskan dahulu asal usul sarung kapsul ini. Sarung kapsul diperbuat daripada 2 jenis

1) Bovine dari tulang lembu

  • lebih lasak dan tahan cuaca panas
  • dibeli di Malaysia bukan diimport dari negara luar (kilang kapsul di malaysia milik nashmir di seberang jaya penang dan ada status GMP dan HALAL dari NPRA dan JAKIM (semestinya HALAL)

2) Vege dari sayur-sayuran

  • untuk orang cina dan india yang tak makan daging
  • masalah tak tahan suhu panas
  • masalah sampai dekat pelanggan pecah sebab ia rapuh kena kawal mengikut suhu bilik

Kapsul Pink Lady adalah dari jenis BOVINE.

Setiap sarung kapsul ada campuran bahan kimia iaitu:

  • methyl paraben(0.40%)
  • propyl paraben (0.10%)

Adakah kapsul ini bahaya untuk ditelan? Tidak sama sekali. Anda perlu tahu paraben adalah sejenis bahan kimia yang digunakan sebagai bahan pengawet. Kebanyakannya dalam bahan kosmetik dan makanan. Dan Pink Lady, paraben digunakan sebagai pengawet kapsul
supaya tahan lama & tiada jangkitan bakteria.

Kuantiti yg digunakan sedikit shj (0.5% untuk sebiji kapsul) dan pengambilannya tidak membahayakan kesihatan. Semua kapsul di malaysia adalah menepati piawaian biro farmasi jika produk itu dikeluarkan dikilang GMP dan mustahak sekali ada NO MAL.

Keberkesanan produk merujuk pada MAL dan bahan-bahan formulasi di dalam kapsul dan bukan pada kapsulnya. Proses pengecaian kapsul itu tidak mewakili produk itu baik ataupun tidak. Justeru, pink lady bahaya sepatutnya tidak lagi menjadi isu lagi pada hari ini. Anda boleh amalkan tanpa ragu lagi!

Dapatkan Pink Lady Terbaru dari Zira sekarang! Zira akan bagi tips-tips penting lain yang perlu diberi perhatian. 100% konsultansi percuma. Boleh tanya apa sahaja yang masih kurang jelas. Tak habis sebotol lagi tapi dah nampak kesan!

zira stokis pink lady original hq

NAZIRAH (ID 27299)

STOKIS SAH PINK LADY HQ

zira whatsapp

Komen

error:
FREE 1X FACIAL SHEET MASK (LIMITED)
WhatsApp chat